Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (2023)

Table of Contents
Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode Soepel overstappen op een nieuwe methode Visie op wereldoriëntatie 21e-eeuwse vaardigheden en wereldoriëntatie Back Wil je Naut Meander en Brandaan meteen ontdekken? Naut Meander en Brandaan ontdekken in een paar stappen Onze belofte aan jou Kennis en vaardigheden direct toepassen Leerlijn 21e-eeuwse vaardigheden Vakgericht en geïntegreerd Bekijk de video en de brochure Bekijk het webinar Blader alvast online door de boeken… Duik dieper in Naut Meander en Brandaan Vaste structuur, inhoudelijke verschillen Kennis, vaardigheden en toepassen 21e eeuwse vaardigheden Opbouw en structuur Differentiatie en toetsen 10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode Naut Meander en Brandaan zelf beoordelen Ervaar zelf de mogelijkheden van Naut Meander en Brandaan Vraag een beoordelingspakket aan Bekijk het webinar Maak een afspraak met een methodespecialist en stel al je vragen Wat vinden andere scholen van Naut Meander en Brandaan? Probeer Naut Meander en Brandaan gratis uit bij jou in de klas Eerst de methode ontdekken Twijfel je nog of heb je nog vragen? Ga je aan de slag met Naut Meander en Brandaan? Hulp bij bestellen Wat vinden andere scholen van Naut Meander en Brandaan? Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs Klaar om met Naut Meander en Brandaan te gaan werken? Eerst even proefdraaien? Dat kan! Haal alles uit deze methode Haal alles uit Naut Meander en Brandaan De beste service bij je methode Training en webinars Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs Deelnemen aan ons Scholenpanel Jouw methodespecialist Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt? Next FAQs Videos

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leerkracht zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar klas? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij de kinderen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Leerkrachten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Download de Routeplanner

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de lerarenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Visie op wereldoriëntatie

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe methode bepaal je met je team op basis van jullie visie aan welke criteria een nieuwe methode moet voldoen. Graag nemen we je mee in de visie van Malmberg en hoe deze het uitgangspunt is geweest bij het ontwikkelen van onze methodes.

21e-eeuwse vaardigheden en wereldoriëntatie

Leren over de wereld is leuk, interessant en nuttig. Leuk omdat leerlingen van alles willen weten over de wereld om hen heen. Interessant omdat je door de nieuwsgierigheid van de kinderen ook als volwassene aan het denken wordt gezet. En nuttig omdat je als leerkracht de basis legt voor de wereldburgers van de toekomst.

Met goed onderwijs over wereldoriëntatie laat je als school zien hoe je leerlingen wilt voorbereiden op de maatschappij. Zodra je aan de slag gaat met het vormgeven van wereldoriëntatie, komen er vragen:

 • De wereld verandert zo snel: hoe zorg je ervoor dat leerlingen ook na hun basisschooltijd profijt hebben van jouw wereldoriëntatieonderwijs?
 • Hoe zorg je ervoor dat leerlingen voldoende basisstof leren en er tegelijkertijd ook ruimte is voor de individuele vragen en interesses van kinderen?

Deze whitepaper helpt je goede keuzes te maken in het wereldoriëntatieonderwijs.

Download de whitepaper

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (2)

Back

Go to previous tab

Back button

Wil je Naut Meander en Brandaan meteen ontdekken?

Onze methode Naut, Meander en Brandaan staat voor betekenisvolle wereldoriëntatie. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Verder naar Ontdekken →

Naut Meander en Brandaan ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze wereldoriëntatiemethode en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Naut Meander en Brandaan de kinderen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Naut Meander en Brandaan te kiezen

Kennis en vaardigheden direct toepassen

In elke les leren kinderen kennis en vaardigheden. Die passen ze direct toe in de opdracht aan het eind van elk thema: de Uitdaging. Deze combinatie van leren én doen zorgt voor een hoger leerrendement.

Leerlijn 21e-eeuwse vaardigheden

Kennis blijft belangrijk. Vaardigheden helpen om die kennis doelgericht in te zetten. De unieke leerlijn 21e-eeuwse vaardigheden zorgt ervoor dat je de kinderen de juiste bagage meegeeft voor een soepele overstap naar het voortgezet onderwijs.

Vakgericht en geïntegreerd

Met Naut Meander en Brandaan werk je op de basisschool zoals jij dat wilt. Kies voor een vakgerichte aanpak of verbind de vakken met 8 geïntegreerde wereldoriëntatiethema’s. Je kiest op elk moment de manier die bij je past.

Bekijk de video en de brochure

In de introductievideo laten we in vogelvlucht zien waar Naut Meander en Brandaan voor staat. De informatiebrochure geeft je een uitgebreide indruk van:

 • Inhoud en didactiek
 • Structuur en organisatie
 • De materialen van Naut Meander en Brandaan, met veel voorbeeldpagina's.

Download de brochure

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (3)

Bekijk het webinar

Laat je bijpraten door de methodespecialisten van Malmberg tijdens het webinar over Naut Meander en Brandaan. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen. Het webinar duurt ongeveer 45 minuten. Je kunt ook vragen stellen. Deze worden via e-mail beantwoord.

Webinar bekijken

Blader alvast online door de boeken…

Met Naut Meander en Brandaan bepaal je je eigen tempo van digitalisering. De methode biedt namelijk voor elke situatie de juiste materialen. En of je nu digitaal of op papier werkt of een combinatie hiervan, je bent altijd verzekerd van een doorlopende leerlijn en een identieke organisatie, instructie en handleiding.

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Naut Meander en Brandaan eruitziet? Bekijk dan de bladerboeken hieronder.

(Video) Maak kennis met Naut Meander Brandaan

Toon meer bladerboeken

Duik dieper in Naut Meander en Brandaan

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

 • Vaste structuur, inhoudelijke verschillen De zekerheid van een compleet aanbod. Met de flexibiliteit van losse thema’s. Toon meer
 • Kennis, vaardigheden en toepassen De kinderen leren en oefenen met vaardigheden om de kennis uit de les te verbreden en te verankeren. Toon meer
 • 21e eeuwse vaardigheden Naut Meander en Brandaan heeft de abstracte vaardigheden vertaald in concrete ‘taken’. Toon meer
 • Opbouw en structuur Elk thema duurt twee weken en telt maximaal 6 lessen: 3 reguliere lessen en 3 lessen voor herhaling, de toets en de 'Uitdaging'. Toon meer
 • Differentiatie en toetsen Alle thema’s van Naut Meander en Brandaan bieden niveau- en tempodifferentiatie. Toon meer

Vaste structuur, inhoudelijke verschillen

Unieke combinatie van denken én doen

In onze complexe samenleving hebben kinderen te maken met een enorme stroom aan informatie. Ze hebben specifieke, 21e eeuwse vaardigheden nodig om daar goed mee om te gaan. Want alleen kennis is niet genoeg. Van jou wordt verwacht dat je de kinderen deze kennis en vaardigheden aanleert. Maar hoe doe je dit? Naut Meander en Brandaan helpt. Er is geen andere methode die kennis, vaardigheden en toepassen zó integreert. Naut Meander en Brandaan geeft je de zekerheid van een compleet aanbod en de flexibiliteit van losse thema’s met losse leerwerkboeken. Lesgeven zoals jij dat wilt.

Naut: natuur en techniek

Naut bestaat uit de vakken biologie, natuurkunde en techniek. Er is ook aandacht voor scheikunde, wereld en heelal, milieu en duurzaamheid. Naast de 21e eeuwse vaardigheden leren kinderen ook specifieke vakvaardigheden, zoals ecologisch denken en systeemdenken.

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (4)

Meander: aardrijkskunde

Meander leert kinderen de wereld waarnemen, herkennen, verklaren en waarderen. In de topografielessen gebruik je grote, duidelijke kaarten met mooie foto’s en teksten. De topografie sluit aan bij het onderwerp van het thema.

Leerlijn topografie

De leerlijn topografie sluit aan bij het wereldbeeld van opgroeiende kinderen. ‘Nederland’ in groep 5-6 en ‘Europa en de wereld’ in groep 7-8. Meander besteedt veel aandacht aan kaartvaardigheden, maar behandelt ook andere geografische vaardigheden. Zo komen perspectivisch denken en denken in schaalniveaus ook aan bod.

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (5)

Brandaan: geschiedenis

Brandaan is een geschiedenismethode die uitgaat van het 'n'. Kinderen leren dat de wereld waarin we nu leven, is beïnvloed door het verleden.

Elke les start met een foto uit het heden. Vanuit die foto duik je met de kinderen in het verleden. Je behandelt de lesstof in 10 tijdvakken verdeeld over twee jaar. Je leert kinderen historische vaardigheden zoals het interpreteren van het verleden.

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (6)

Wereldoriëntatie in groep 5-8

In de bovenbouw verbindt Naut Meander en Brandaan de vakgebieden in 8 geïntegreerde wereldoriëntatiethema’s. Introduceer het thema met de digibordsoftware. Daarna gaan de kinderen aan de slag met een spannend onderzoek, een ontwerp of een leuke quiz.

Wereldoriëntatie in groep 3-4

Met Naut Meander en Brandaan in groep 3 en 4 bereid je de kinderen voor op het werken met de methode in de bovenbouw. Kinderen maken kennis met onderwerpen uit de drie vakken in aansprekende thema’s. De thema’s sluiten aan op thema’s uit de Aanvankelijk Lezen-methode Lijn 3.

Kennis, vaardigheden en toepassen

Kennisopbouw

Met Naut Meander Brandaan bouwen kinderen op een gedegen manier kennis op.

Je zet kinderen echt aan tot nadenken. Dat zorgt voor een stevige kennisbasis. De kinderen leren en oefenen met vaardigheden om de kennis uit de les te verbreden en te verankeren.

Kinderen werken in elke les met:

- Compacte en helder geformuleerde teksten.

- Beeld dat uitleg geeft bij tekst.

- Kennis- en toepassingsvragen.

- Een doordenkvraag bij elke opdracht.

Vaardigheden

Met Naut Meander Brandaan leer je de kinderen belangrijke 21e eeuwse vaardigheden. Elke basisles start met de noodzakelijke kennis. Daarna oefen je samen met vaardigheden om die kennis te verbreden of te verankeren.

Aan het einde van een thema komen de kennis en vaardigheden samen in de Uitdaging. Dit is een toepassingsopdracht, waarin de kinderen samenwerken aan een concreet eindproduct. Ook hier gaan de kinderen weer aan de slag met de 21e eeuwse vaardigheden.

In Naut Meander Brandaan toets je kinderen op kennis én vaardigheden.

Kennis en vaardigheden in groep 3-4

In groep 3 is elke les leerkrachtgestuurd. De kinderen denken met de leerkracht na over wereldoriëntatievragen. Elke les volgt dezelfde 4 vaste stappen: Wat is dit?, Onderzoeken, Meer weten, Afsluiting. Binnen deze structuur doen de kinderen nieuwe kennis op en leren ze belangrijke vaardigheden zoals samenwerken en kritisch denken.

In groep 4 volgen we de opbouw kennis, vaardigheden, toepassen uit de bovenbouw. In elke les 1 verwerven de kinderen kennis met interactieve oefeningen en bronnetjes in het leerwerkboek. In les 2 ontwikkelen de kinderen vaardigheden (onderzoek, kritisch denken) om kennis op te doen. In les 3 maken de kinderen een creatieve toepassingsopdracht. Daarmee laten ze zien wat ze in het thema hebben geleerd.

21e eeuwse vaardigheden

Geïntegreerde leerlijn 21e eeuwse vaardigheden

De 21e eeuwse vaardigheden zijn abstract en hangen onderling samen. Wat is bijvoorbeeld ‘kritisch denken’? En hoe kun je ‘communiceren’ zonder ‘sociale en culturele vaardigheden’?

Daarom heeft Naut Meander Brandaan de vaardigheden vertaald in 5 concrete situaties die herkenbaar zijn voor ieder kind. We noemen dat het vijf-taken-model. Het maakt het aanleren en oefenen met vaardigheden betekenisvol en effectief:

 • Denk het uit: hoe kom je van een idee tot een haalbaar plan? De ontwerpcyclus staat hier centraal.
 • Vind een antwoord: hoe vind je het antwoord op een vraag? De onderzoekscyclus staat hier centraal.
 • Laat het zien: hoe communiceer je op een effectieve manier?
 • Maak een keuze: hoe maak je een keuze of neem je een standpunt in?
 • Los het op: hoe los je ingewikkelde problemen op of ga je om met conflicten?

In groep 5 tot en met 8 staat in elk thema één van deze taken centraal. In groep 4 werken de kinderen voornamelijk aan kleine onderzoekjes binnen de taak 'Vind een antwoord'.

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (7)

Opbouw en structuur

Thema-opbouw

Elk thema duurt twee weken en telt maximaal 6 lessen: 3 reguliere lessen en 3 lessen voor herhaling, de toets en de 'Uitdaging'. De reguliere lessen duren 50 minuten. De Uitdaging duurt 100 minuten. Een thema in groep 3 en 4 bestaat uit 3 korte lessen. Aan het begin van elk thema prikkel je de nieuwsgierigheid van de kinderen met een kijkplaat. Samen met kinderen verken je daarmee het thema-onderwerp.

De 3 reguliere lessen bestaan steeds uit 3 stappen. In stap 1 maken we kennis met het onderwerp van de les, aan de hand van een beeld uit de media. In stap 2 volgt de kennisopbouw. Kinderen beantwoorden zelfstandig uitdagende vragen over het onderwerp, zodat ze tot echt begrip komen. In stap 3 oefenen de kinderen vaardigheden, steeds één per les. Daarmee verankeren en verbreden ze de kennis uit de les en ontwikkelen ze vaardigheden die ze ook in andere situaties kunnen inzetten om hun doelen te bereiken.

Les 4 bestaat uit een samenvattingsanimatie en handige oefening: 'test jezelf'. In les 5 neem je de kennistoets af.

In de Uitdaging passen de kinderen de kennis en de vaardigheden uit het thema toe aan de hand van een uitdagende vraag of opdracht. Ze werken samen aan een concreet eindproduct, waarvan ze zelf de invulling bepalen. Je kunt de Uitdaging over 2 of 3 lessen verdelen, of in één keer doen op een vrijdagmiddag. Het is een leuke en zinvolle afsluiting van een boeiend thema.

Aan het eind van de Uitdaging reflecteren kinderen op hun eigen werk. Zij geven zichzelf punten voor resultaat en samenwerking. Jij geeft elk kind ook een score op basis van observaties. De eindscore helpt je om de kinderen te toetsen op de 21e eeuwse vaardigheden. Per thema beoordeel je ieder kind op de ontwikkeling van kennis in de toets en de vaardigheden in de Uitdaging. Bekijk in dit filmpje hoe groep 6 werkt aan de Uitdaging ‘Hoe bouw ik een zo hoog mogelijke toren van papier?’

Structuur onderbouw

In de onderbouw is er een apart aanbod voor groep 3 en voor groep 4. Voor beide groepen zijn 8 thema’s van in totaal 24 lessen beschikbaar. De lessen in groep 3 zijn voornamelijk klassikaal. Je maakt gebruik van het digibord en de handleiding.

In groep 4 is er een afwisseling tussen klassikale lessen en doe-lessen, waarin kinderen samen en zelfstandig aan doe-opdrachten werken.

Structuur bovenbouw

Naut Meander Brandaan geeft je de zekerheid van een compleet aanbod en de flexibiliteit van losse thema’s (in losse leerwerkboekjes). Je kunt de thema’s in je eigen volgorde behandelen. De bovenbouw van Naut Meander Brandaan bestaat uit 2 niveaus: groep 5-6 en groep 7-8.

Voor elk niveau zijn er per vak 10 thema’s die je over 2 schooljaren kunt verdelen. Elk thema heeft zijn eigen aparte leerwerkboekje. Deze lesstof is ook beschikbaar in de verwerkingssoftware. Dit alles wordt ondersteund met digibordsoftware.

Vakgerichte of geïntegreerde aanpak
Groep 3 en 4

In groep 3 en 4 worden dezelfde acht wereldoriëntatiethema’s aangeboden. Bied de thema’s aan in een homogene groep of combineer ze in een combigroep 3-4 of 4-5.

Groep 5 t/m 8

We hebben de lesstof voor elk vak verdeeld over 20 thema's. Daarnaast zijn er 8 vakoverstijgende thema’s wereldoriëntatie. In deze thema's zijn de onderwerpen van 2 of 3 vakken op een logische manier met elkaar verbonden. Deze integratie geeft meer betekenis aan vakinhoud.

Als het voor het begrip van een nieuw onderwerp zinvoller is, kiezen we voor de thematische aanpak. Zo leer je bijvoorbeeld beter wat klimaten zijn als je alle klimaten in één keer behandelt. Dat werkt beter dan het behandelen van het woestijnklimaat bij een thema over Egypte.

Andere onderwerpen krijgen juist meer betekenis als je ze verbindt met andere vakken. Zo verbindt het wereldoriëntatiethema ‘Zuinig met energie’ 3 vakken: in het thema van Naut leren ze eerst over vormen van energie. In het thema van Brandaan onderzoeken ze de rol van energie in de Industriële Revolutie. In het thema van Meander leren ze over energiebronnen. De aangeleerde kennis en vaardigheden gebruiken ze bij het maken van hun plan.

Differentiatie en toetsen

Verschillen in tempo en niveau

De lesstof voor groep 5-8 is op 2 niveaus geschreven: groep 5-6 en groep 7-8. Om bepaalde kinderen meer uitdaging te bieden hebben alle thema’s van Naut Meander en Brandaan niveau- en tempodifferentiatie.

Bij de niveaudifferentiatie spreek je een hoger denkniveau aan. Bij tempodifferentiatie zijn het vooral ICT-vaardigheden die een rol spelen. Voor die opdrachten heb je dus altijd toegang tot internet nodig.

De differentiatie blijkt daarnaast uit de manier waarop kinderen werken aan de 21e-eeuwse vaardigheden. In stap 3 en bij de Uitdaging kunnen kinderen laten zien over welke vaardigheden en talenten ze beschikken en hoe ze zich hierin onderscheiden van anderen.

Toetsen van kennis en vaardigheden

Met Naut Meander en Brandaan toets je kennis én vaardigheden. Per thema heb je 2 momenten waarop je de kinderen kunt beoordelen.

Groep 5 t/m 8

1. Toetsen van kennis

Na les 1 t/m 4 maken de kinderen een toets over het hele thema. De thematoets bestaat uit 10 gesloten vragen. Kinderen bereiden de opdracht voor met het onderdeel ‘Leren voor de toets’ en de diagnostische toets ‘test jezelf’.

2. Toetsen van vaardigheden

Het beoordelen van vaardigheden doe je met de toepassingsopdracht de ‘Uitdaging’. Je beoordeelt zowel het eindproduct van de Uitdaging als de samenwerking. Kinderen reflecteren hierbij zelf op hun werk. Samen met jouw observaties vormt dit het eindresultaat.

De resultaten van de thematoets en de uitdaging geven een goed beeld van de capaciteiten en het niveau van een kind. De thematoets en de registratie van de Uitdaging kun je op papier of digitaal laten maken. Met beide vormen toets je dezelfde doelen.

Groep 3 en 4

Voor groep 3 en 4 zijn er geen wereldoriëntatietoetsen. In groep 4 kun je het resultaat van de toepassingsopdracht gebruiken om vast te stellen of de kinderen de kennis en vaardigheden uit het thema beheersen en kunnen toepassen.

Ideaal voor combinatiegroepen

Omdat de aanpak van Naut Meander en Brandaan thematisch is, ben je erg flexibel. Je kunt de thema’s in de volgorde van de methode behandelen, maar je mag de volgorde ook zelf bepalen. En je kunt de thema’s op verschillende manieren inzetten. In een combinatiegroep geef je het ene jaar thema 1 t/m 5 en het ander jaar thema 6 t/m 10 van alle vakken.

Maar je kunt ook het ene jaar aardrijkskunde en het andere jaar geschiedenis geven. Natuur en techniek verspreid je over beide jaren. En zo zijn er nog meer werkvormen mogelijk. De structuur van Naut Meander en Brandaan is ideaal voor combinatiegroepen.

(Video) Maak kennis met Naut Meander Brandaan

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (8)

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst het gratis beoordelingspakket.

Plan een afspraak

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Routeplanner om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.

← Terug naar Voorbereiden

Naut Meander en Brandaan zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Naut Meander en Brandaan en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan een gratis beoordelingspakket aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Verder naar Uitproberen →

Ervaar zelf de mogelijkheden van Naut Meander en Brandaan

Om te ontdekken of Naut Meander en Brandaan bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag een beoordelingspakket aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de software allemaal kan. Vraag nu snel je beoordelingspakket en proeflicentie aan. De proeflicentie heeft een looptijd van 3 maanden.

Vraag het beoordelingspakket aan

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (9)

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (10)

Bekijk het webinar

Laat je bijpraten door de methodespecialisten van Malmberg tijdens het webinar over Naut Meander en Brandaan. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen. Het webinar duurt ongeveer 45 minuten. Je kunt ook vragen stellen. Deze worden via e-mail beantwoord.

Webinar bekijken

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (11)

Maak een afspraak met een methodespecialist en stel al je vragen

Heb je na het lezen en bekijken van alle informatie nog vragen? Onze methodespecialisten staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel ons of maak eenvoudig een afspraak in onze online agenda. Dan komen we langs bij jou op school en kijken we samen naar de specifieke situatie.

Plan een afspraak in

Wat vinden andere scholen van Naut Meander en Brandaan?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Naut Meander en Brandaan. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Referentiescholen Naut Referentiescholen Meander Referentiescholen Brandaan

(Video) Verborgen schat 2: Staal en Naut, Meander en Brandaan | Naut Meander en Brandaan | Malmberg

Leerkrachten aan het woord

Sinds ik met Naut Meander Brandaan werk, heb ik nog meer plezier gekregen in het geven van wereldoriëntatie.

Juf Marjan, leerkracht groep 5

Referentieschool

Voor het eerst hoor ik dat wereldoriëntatie een lievelingsvak is.

Juf Angela

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (12)

Probeer Naut Meander en Brandaan gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Naut Meander en Brandaan past bij jouw school, kun je de
methode gratis uitproberen met het materiaal in het beoordelingspakket.

Vraag het beoordelingspakket aan

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Naut Meander en Brandaan. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals vertrouwen op Naut Meander en Brandaan.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-leerkrachten met Naut Meander en Brandaan.

Verder naar Beslissen →

Ga je aan de slag met Naut Meander en Brandaan?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de leukste wereldoriëntatiemethode: Naut Meander en Brandaan! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je team overtuigen dat Naut Meander en Brandaan het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de kinderen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (13)

Hulp bij bestellen

De materialen van Naut Meander en Brandaan bestel je via de partners van Malmberg. Zij kunnen helpen bij je bestelling en leveren uit voorraad. Ook de softwarelicenties bestel je via je educatieve dienstverlener. Bekijk de catalogus voor een overzicht van de materialen bij Naut Meander en Brandaan.

Download de catalogus van Naut

Download de catalogus van Meander

Download de catalogus van Brandaan

Wat vinden andere scholen van Naut Meander en Brandaan?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Naut Meander en Brandaan. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Referentiescholen Naut Referentiescholen Meander Referentiescholen Brandaan

Leerkrachten aan het woord

Sinds ik met Naut Meander Brandaan werk, heb ik nog meer plezier gekregen in het geven van wereldoriëntatie.

Juf Marjan, leerkracht groep 5

Referentieschool

Voor het eerst hoor ik dat wereldoriëntatie een lievelingsvak is.

Juf Angela

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (14)

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (15)

(Video) Verborgen schat 4: Arctic Explorer | Naut Meander en Brandaan | Malmberg

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (16)

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (17)

Klaar om met Naut Meander en Brandaan te gaan werken?

Vraag alles wat je wilt weten over de benodigde materialen of het starten met de methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio. Kijk in zijn of haar agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Plan een afspraak

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel het gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om de methode optimaal te gebruiken.

Verder naar Gebruiken →

Haal alles uit Naut Meander en Brandaan

Kies je voor Naut Meander en Brandaan? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen en ontwikkelen we lessuggesties bij jouw vak.

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (18)

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (19)

Training en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan. Kijk in het actuele overzicht welke trainingen en webinars er worden aangeboden.

Trainingen Webinars

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (20)

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (21)

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw methodespecialist

Wil je het optimale uit je lesmethode halen? Ben je op zoek naar digitale vernieuwingen of heb je behoefte aan extra verdiepingen op maat? Maak dan geheel gratis en vrijblijvend een afspraak met jouw eigen methodespecialist.

Neem contact op met de methodespecialist in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw methodespecialist

Naut Meander Brandaan | wereldoriëntatie (22)

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Naut Meander en Brandaan.

← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab

Next button

FAQs

Wat is Naut Meander en Brandaan? ›

(red.) Uitgever Malmberg BV Jaar van uitgave 2017 Korte omschrijving Naut Meander Brandaan is een wereldoriëntatiemethode voor drie vakgebieden: natuur en techniek (Naut), aardrijkskunde (Meander) en geschiedenis (Brandaan).

Wat is Brandaan? ›

Middelned. reisverhaal, behorend tot de geestelijke epiek maar met veel wereldlijke elementen; misschien reeds in de 12e eeuw bewerkt naar een Duits model, en overgeleverd in twee versies, resp.

Wat is Naut toets? ›

Met de methode Naut Meander en Brandaan ontdekken ze de samenhang tussen aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek en krijgt wereldoriëntatie betekenis. Zo geef je kinderen de kennis, 21e-eeuwse vaardigheden en het leerplezier waar ze op door kunnen bouwen.

Is Meander aardrijkskunde? ›

Typering van het leermiddel Meander is een praktijkgerichte methode aardrijkskunde voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs. De methode is qua opbouw, structuur en didactiek vergelijkbaar met Brandaan voor het vak geschiedenis en Naut voor het vak natuur en techniek.

Welk vak is Meander? ›

De methode Meander van uitgeverij Malmberg is een methode Aardrijkskunde voor de groepen 3 t/m 8.

Wat is Meander voor school? ›

Het Meander College is een middelgrote school voor mavo, havo en atheneum. We staan voor persoonlijk onderwijs en bieden een podium voor elk talent: aandacht en ruimte voor dat wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Iedereen is van harte welkom op onze school.

Wat te doen na een toets? ›

3 Dingen die je altijd moet doen na een toets
 • Ga eens na wat jij moet doen om ervoor te zorgen dat de stof die nog niet voldoende wordt beheerst, maar die jouw leerling wel zou moeten kennen/kunnen, straks wel wordt beheerst.
 • Bedenk binnen welke termijn je dat wilt bereiken.

Wat toets? ›

Een toets is een instrument voor het meten van iemands kennis en vaardigheden (praktische vaardigheden en houdingen) die door middel van studie en/of onderwijs op een of ander vakgebied zijn verworven.

Hoe heette meander vroeger? ›

Geschiedenis. Meander Medisch Centrum is in 2002 voortgekomen uit Ziekenhuis Eemland en Medisch Centrum Molendael. Ziekenhuis Eemland was in 1991 voortgekomen uit de fusie van de Amersfoortse instellingen Ziekenhuis De Lichtenberg en Sint Elisabeth Ziekenhuis.

Hoe ontstaat een meander? ›

Bochten in de rivier

De meanderende rivier vormt altijd bochten, ofwel meanders. In de buitenbocht stroomt het water sneller. Hierdoor schuurt het water het bodemmateriaal uit de buitenbocht waardoor deze steeds ruimer wordt en er grote lussen in de rivier ontstaan.

Waar komt de term meanderen vandaan? ›

Het woord komt van de riviernaam Meander. Dit is een rivier in Turkije, ter plaatse Büyük Menderes geheten, die in de Oudheid al bekendstond om zijn grillige kronkelpatroon. De Griekse naam van deze rivier, Maiandros, is in het Nederlands Meander geworden. Van meander is het werkwoord meanderen afgeleid.

Hoeveel leerlingen heeft het Meander College? ›

Deze school heeft ongeveer 1226 leerlingen. Na de brugklas doen 173 leerlingen vmbo, 262 HAVO en 185 VWO.

Wat is vak Science? ›

Het vak science is voor de meeste leerlingen de eerste vakdidactisch gestructureerde kennismaking met basisbegrippen uit de vakken natuurkunde, scheikunde en techniek.

Wat is het vak NW? ›

Middelbare scholieren die in september 2019 in het katholiek onderwijs starten, zullen les krijgen in 'Mens en samenleving'. Het nieuwe vak zal in het eerste jaar twee uur per week innemen en draait om mediawijsheid, ondernemingszin, economisch-financiële competenties en burgerschap.

Is groep 8 Alleen herhaling? ›

Veel herhaling en een hoger tempo

In groep 8 zijn de kinderen vooral bezig met het herhalen van de rekenstof uit de voorgaande jaren.

Hoe herken je een Brede School? ›

Een brede school is een plek waar binnen en buitenschools leren naadloos met elkaar verbonden zijn en waar studie, vrije tijd en liefhebberij centraal staan.

Hoe zag de school er vroeger uit? ›

Er waren vroeger geen verschillende groepen op school zoals nu. Kleine en grote kinderen zaten allemaal bij elkaar in één lokaal. De meeste kinderen gingen van school als ze negen jaar waren. Dan waren ze groot genoeg om te werken en geld te verdienen.

Hoe haal je een 10 op een toets? ›

20 tips om goede, betere, hogere cijfers te halen voor toetsen op de middelbare school
 1. Let op tijdens de les.
 2. Maak aantekeningen.
 3. Zorg voor goede motivatie.
 4. Maak je huiswerk.
 5. Stel vragen als je iets niet snapt.
 6. Begin op tijd met leren.
 7. Bekijk goed wat de stof is voor een toets.
16 Feb 2022

Wat is de beste tijd om te leren? ›

Wat is de beste tijd om te leren? Uit onderzoek is gebleken dat 's ochtends als je net wakker wordt en 's avonds voordat je gaat slapen de beste tijden zijn om te studeren. Dit verschilt natuurlijk wel per persoon, omdat iedereen op een andere manier en tijd het beste kan leren.

Hoeveel uur per dag moet je leren voor examen? ›

In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren. Je voorbereiding tijdens het semester is hierbij cruciaal. Je hebt immers meer slaagkans door diepgaand te leren en veel en met vaste tussenposes te herhalen dan door op korte termijn te willen blokken.

Hoe voldoende halen zonder te leren? ›

Niet geleerd voor een toets? 8 stappen om toch een voldoende te halen!
 1. Bedenk hoeveel tijd je nog hebt (5min) ...
 2. Bekijk goed wat de stof is (5 min) ...
 3. Haal het belangrijkste eruit (10 min) ...
 4. Maak een samenvatting* (15-30 min) ...
 5. (Voor beta-vakken) Maak een oefentoets of herhalingsopgave (30 min) ...
 6. Focussen en super hard leren!
9 Nov 2020

Kan je een toets in een dag leren? ›

Je kan bijvoorbeeld de 50/10 methode gebruiken. Hierbij leer je 50 minuten lang ijverig zonder enge vorm van afleiding. Daarna neem je een korte pauze van 10 minuten. Deze manier dwingt je als het ware om veel productiever te zijn in een korte tijd.

Hoe moeilijk is de 21+ toets? ›

Voor dit onderdeel van de 21+ toets oefenen is lastig, maar niet onmogelijk! Een capaciteitenonderzoek lijkt erg op een IQ-test. Onder andere woordenschat, rekenvaardigheid, logisch redeneren, twee dimensionale figuren en figurenreeksen kunnen worden getoetst.

Hoe vaak mag je de 21+ toets doen? ›

Om toegelaten te worden voor de studie moet je de 21+ toets halen. Als je zakt, kan je dus niet starten aan de opleiding. Er is geen limiet aan hoe vaak je de toets kan afleggen.

Wat is de 3 minuten toets? ›

De drieminutentoets meet hoe nauwkeurig en hoe snel je kind kan lezen door vast te stellen hoeveel losse woorden je kind in drie minuten tijd kan lezen. De drieminutentoets wordt bij ieder kind individueel afgenomen door de leerkracht, de onderwijsassistent of de intern begeleider.

Hoeveel werknemers heeft Meander? ›

Bij Zorggroep Meander bieden ruim 1.600 medewerkers en 500 vrijwilligers jaarlijks zorg aan circa 3.750 cliënten.

Wat is Meander eXtra? ›

Meander eXtra is voor iedereen, ook als u (nog) geen hulp of zorg nodig heeft. Jaarlijks kunt u geld besparen op het gebied van welbevinden bij diverse bedrijven zoals (zorg)verzekeraars, sportscholen, dagjes uit en diensten aan huis.

Waar stroomt het water in de rivier het snelst? ›

Een rivier stroomt niet overal even snel. In de buitenbocht stroomt ie het snelst. Het zand en grind dat in het water zit, botst daar hard tegen de oever, waardoor er stukken van de oever afbreken. Beetje bij beetje wordt de buitenbocht dus steeds groter.

Wat is het nut van een stuw? ›

Een stuw is een vaste of beweegbare afdamming tussen 2 wateren. Als de waterstand boven een bepaalde hoogte komt, dan loopt de stuw over, of openen de deuren. Zo blijft het water op het gewenste peil.

Wat is de bolle oever? ›

De glij-oever (ook wel de bolle oever genaamd) bevindt zich in de binnenbocht van een beek of rivier waar de stroming het geringst is. Als gevolg van de spiraalstroom in het water vindt hier de meeste aanslibbing plaats. Deze oever wordt daarom ook wel de aanslibbingsoever genoemd.

Wat is de betekenis van meander? ›

De betekenis van meanderen

Het begrip heeft in de aardrijkskunde betrekking op de natuurlijke loop van rivieren, die door landschappen heen kronkelen. Een meander in een rivier wordt veroorzaakt door een afnemende snelheid van het water en (logisch omdat rivieren stromen) een hoogteverschil.

Wat betekent Dieze? ›

Dieze is afgeleid van het oud-Saksische 'Deijse', dat woest en moerassig betekent. Het woord desolaat is verwant hiermee (troosteloos/mistroostig).”

Hoe noem je het begin van de rivier? ›

Een bron, of gletscher.

Wat valt er onder aardrijkskunde? ›

Aardrijkskunde of geografie (Oudgrieks: γῆ, aarde en γράφειν, (be)schrijven) is een wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met het bestuderen van het aardoppervlak, het in kaart brengen van vormen van bijvoorbeeld cultuur, het plantenleven en de dierenwereld, gebruik van het milieu en verkeer en het ...

Wat betekent een Meander? ›

Een meander is een lus in de loop van een natuurlijke waterloop (beek, rivier of zeestroming). Een opeenvolging van meanders vormt een meanderende rivier.

Is aardrijkskunde nuttig? ›

Het is nuttig voor iedereen: als toerist, als kiezer bij de verkiezingen, als betrokkene bij een bestemmingsplan, als ondernemer die een plek voor zijn/haar bedrijf zoekt, etc. Ook zul je onderwerpen in het journaal en het nieuws in de krant beter begrijpen. Aardrijkskunde is bovendien een heel breed vak.

Wat is de kern van aardrijkskunde? ›

Aardrijkskunde gaat over gebieden in verandering en complexe thema's en processen op aarde. Aardrijkskunde maakt leerlingen ook bewust van het feit dat ze verantwoord moeten omgaan met de planeet aarde. Zo draagt aardrijkskunde bij aan burgerschapsvorming en duurzame ontwikkeling.

Waarom moet je topo leren? ›

Waarom leren we leerlingen topografie? Topografische kennis zorgt ervoor dat leerlingen een kaartbeeld van de wereld in hun hoofd krijgen. Leerlingen leren bij topografie welke gebieden dichtbij en welke veraf liggen ('Spanje ligt verder weg van Nederland dan België').

Hoe kun je het beste leren voor aardrijkskunde? ›

Algemene leertips!
 1. Tip 1 – Begin niet te laat! ...
 2. Tip 2 – Neem voldoende pauzes. ...
 3. Tip 3 – Rust goed uit! ...
 4. Tip 4 – Stop die telefoon weg #mijnleven. ...
 5. Tip 5 – Beloon jezelf. ...
 6. Tip 6 – Maak een samenvatting aan de hand van de geografische vragen! ...
 7. Tip 7 – Flashcards! ...
 8. Tip 8 – Maak oefenvragen!

Wat is het verschil tussen topografie en aardrijkskunde? ›

Grootste verschil. Het belangrijkste verschil tussen Topografie en Geografie is dat de Topografie is een wetenschapsgebied en Geografie is een wetenschap die het aardoppervlak bestudeert, de samenlevingen die het bewonen en de territoria, landschappen, plaatsen of regio's die het vormen bij interactie met elkaar.

Waar stroomt het water het snelst in een rivier? ›

In de buitenbocht stroomt ie het snelst. Het zand en grind dat in het water zit, botst daar hard tegen de oever, waardoor er stukken van de oever afbreken. Beetje bij beetje wordt de buitenbocht dus steeds groter. In de binnenbocht gebeurt het tegenovergestelde.

Kan je aardrijkskunde studeren? ›

Waar kun je de opleiding Geografie & Aardrijkskunde volgen? Geografie kun je als een universitaire opleiding volgen aan verschillende universiteiten in voornamelijk Utrecht en Amsterdam.

Is aardrijkskunde een examenvak? ›

Het examen Aardrijkskunde VWO

Aardrijkskunde is de leer van de aarde. Op het examen Aardrijkskunde VWO 2023 komen vier hoofdonderwerpen terug. Het examen bestaat enkel uit open vragen over deze onderwerpen. Hieronder leggen we uit wat voor vragen je kunt verwachten.

Wat leer je bij het vak natuurkunde? ›

Het vak natuurkunde heeft als doel natuurkundige kennis te verwerven in een wisselwerking tussen theorie en experiment. Op school worden tijdens de natuurkunde lessen onderwerpen als elektriciteit, licht, warmte en kracht uitgedrukt in natuurkundige formules en berekeningen. Natuurkunde is zonder twijfel een beta vak.

Wie is de bedenker van aardrijkskunde? ›

Grieken. De Grieken zagen de dichter Homerus als de grondlegger van de geografie.

Wat is het begrip topografie? ›

to·po·gra·fie (de; v; meervoud: topografieën) 1onderdeel van de aardrijkskunde dat beschrijft hoe een land, stad of gebied eruitziet, d.w.z. welke plaatsen, meren en rivieren er zijn, waar die liggen enz.

Wat houdt fysische geografie in? ›

Fysische geografie is het vakgebied dat zich bezighoudt met de het systeem aarde als object van studie en de daar voorkomende processen en structuren op verschillende ruimtelijke- en tijdsschalen bestudeert. Fysische geografie bestudeert processen, patronen en vormen aan het aardoppervlakte.

Videos

1. Juf Marjan werkt met Naut Meander Brandaan
(Malmberg)
2. Naut, Meander, Brandaan Neon is een app op je telefoon
(OBSLorentzschool Hilversum)
3. Naut, Meander, Brandaan
(mirjam0)
4. Naut Meander Brandaan - Feitje
(Malmberg)
5. Verborgen schat 3: De vrije uitdagingen | Naut Meander en Brandaan | Malmberg
(Malmberg)
6. Naut, Meander & Brandaan
(Wesll Deckers)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated: 02/08/2023

Views: 6482

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.