Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (2023)

Noordhoff.nlVoortgezet onderwijsNederlandsNieuw Nederlands Literatuur Nieuw Nederlands

Voortgezet onderwijs

Alles voor een sterke taalbasis

Voor vmbo, havo en vwo

onderbouw en bovenbouw

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (1) Lezen staat centraal

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (2) Rijk bronmateriaal

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (3) Samenhang tussen de vaardigheden

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (4)

Niveaus

Nieuw Nederlands bestaat voor verschillende niveaus en wordt regelmatig geüpdatet.

Het lesmateriaal van Nieuw Nederlands zelf inzien en beoordelen? Kies een niveau.

Onderbouw

vmbo/havo/vwo

Bovenbouw

havo/vwo

>

In het kort over Nieuw Nederlands

Enthousiasmeren voor lezen, verwonderen over taal, stem geven aan wat je denkt en voelt. In de nieuwe 7e editie staat lezen en bewust taalgebruik voorop. Zo bieden we lezen aan in samenhang met andere vaardigheden en woordenschat. We hebben nieuwe cursussen: Meer dan lezen, Media, Taal en Puzzelen. Daarmee werken we aan een sterke taalbasis voor je leerlingen.

 • Lees hier over de belangrijkste vernieuwingen per schooljaar 2022-2023

Neem een kijkje

NIEUW: Nederlands 7e editie voor 2022/2023! Echt papier voelen? Bestel vrijblijvend een beoordelingspakket.

Onderbouw 7e editie

(Video) Nieuw Nederlands, alles voor een sterke taalbasis.

In de nieuwe 7e editie staat lezen en bewust taalgebruik voorop. Zo bieden we lezen aan in samenhang met andere vaardigheden en woordenschat.

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (11)

Proefkatern FLEX 1 vwo, Hoofdstuk 1

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (13)

Persoonlijke digitale leeromgeving

Bekijk de video's
Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (15)

De kern van de methode

Nieuw Nederlands: alles voor een sterke taalbasis

Lezen, lezen, lezen

Lezen – misschien wel de belangrijkste vaardigheid – staat voorop. Met de eigentijdse cursus Lezen bied je je leerlingen een stevige basis. We combineren leesvaardigheid met woordenschat en korte schrijfopdrachten, beide ingrediënten voor effectief leesonderwijs. We bieden meer teksten dan ooit tevoren en hebben aandacht voor leesplezier.

Bewuste taalgebruikers

In een wereld waarin informatie met een druk op de knop gevonden en gedeeld kan worden, is het meer dan ooit van belang om die informatie op waarde te kunnen schatten. Taal is daarbij de sleutel. Leerlingen werken met online en offline bronnen, feedback, (zelf)evaluatie en leren feiten, ervaringen, gevoelens en meningen (van anderen) onder woorden brengen. In de gloednieuwe cursus Media staat digitale geletterdheid in de schijnwerpers.

Samenhang

Het is voor veel leerlingen lastig om verbanden tussen de verschillende vaardigheden van het vak te herkennen. ‘Hoezo kan ik signaalwoorden uit een leestekst ook gebruiken als ik zelf ga schrijven?’ We bieden verschillende vaardigheden in samenhang aan, zodat leerlingen de verbanden tussen bijvoorbeeld lezen en schrijven zelf kunnen ervaren. Deze integratie zie je meteen in de Thema’s (lessenserie) en de cursus Meer dan lezen.

Aandacht voor het vak

Het vak Nederlands is veelomvattend. Het is niet alleen het vak waarbij we leerlingen leren hoe ze moeten lezen, spreken en schrijven, waarna ze die vaardigheden toepassen bij andere vakken. Het is óók een vak met relevante en pakkende inhoud. Nieuw Nederlands geeft vorm aan die inhoud met de nieuwe cursus Taal. Die geeft leerlingen kijk op: waar komt taal vandaan, hoe kunnen we taal leren, wat kan er fout gaan? Daarnaast hebben we natuurlijk ook aandacht voor andere vorm- en kennisaspecten van het vak, zoals fictie, spelling en grammatica zodat ze bouwen aan een sterke taalbasis.

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (16)
Gratis magazine

Ken jij Zeven al? Hét magazine waarmee we de 7e editie van Nieuw Nederlands vieren. Het geeft een klein kijkje achter de schermen, maar vooral over het vak Nederlands: enthousiasmeren voor lezen, verwonderen over taal, stem geven aan wat je denkt en voelt.

(Video) Nieuw Nederlands Junior Taal
Docent aan het woord

Ben je benieuwd hoe andere docenten Nieuw Nederlands ervaren? In 9 vragen in het klaslokaal vertelt docent Rosanne vanuit haar eigen ervaring hoe zij Nederlands geeft en de methode gebruikt.

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (17)
Nieuw Nederlands is verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX

Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak inclusief toetslicenties.

 • Bekijk de mogelijkheden

 • Bekijk de veelgestelde vragen over Nieuw Nederlands 7e ed leerjaar 1 FLEX

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (18)
In het kort over Nieuw Nederlands

Onze methoden Nederlands en Literatuur zijn geïntegreerd tot de 7e editie van Nieuw Nederlands. Deze nieuwe editie wordt gekenmerkt door samenhang tussen vaardigheden, rijk bronmateriaal en de focus op Nederlands als vak. Een compleet aanbod in één methode. Per schooljaar 2023-2024 kun je starten met 4 havo en 4 vwo.

7e editie havo/vwo bovenbouw

Samenhang tussen vaardigheden, rijk bronmateriaal en de focus op Nederlands als vak. Bijvoorbeeld in de cursus Taalkwesties. Nieuw zijn de dossiers – dé manier om je leerlingen te prikkelen.

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (19)

Nieuw Nederlands 7e editie 4 havo Proefkatern

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (21)

Nieuw Nederlands 7e editie 4 vwo Proefkatern

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (23)

Persoonlijke digitale leeromgeving

Bekijk de video's
Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (25)

De kern van de methode

Nieuw Nederlands om op te bouwen

Meer dan lezen en schrijven

Er is zoveel eigen aan het vak Nederlands. Daarom krijgen taal en literatuur een belangrijke plek. In de cursus Taalkwesties onderzoeken en presenteren leerlingen het antwoord op taalvragen, zoals Hoe werkt framing? Of Kun je met taal misdaden oplossen? De relevantie van het vak komt ook terug in de cursus Literatuur, waarin hedendaagse ‘echoteksten’ de historische literatuur kleur geven. Vakinhoud kan ook op andere plekken. Wat denk je van een romanfragment in de cursus Formuleren?

(Video) Nieuw Nederlands Junior

Focus op lezen

Kritisch leren denken, minder ‘traditionele’ vragen, meer rijke teksten. Dat maakt lezen relevant en interessant. Variatie in tekstsoorten is belangrijk: van een forumreactie tot podcast tot wetenschappelijk artikel, alle tekstsoorten komen aan bod. Daar hoort ook de transfer naar spreek- én schrijfvaardigheid bij. Door vragen te stellen waarin vaardigheden zoals evalueren, reflecteren en schematiseren aan bod komen, leren leerlingen meningen en complexe informatie te ordenen.

Nieuw! Dossiers: werken aan samenhang

Nieuw zijn de Dossiers. In elk dossier staat één onderwerp centraal dat aangeboden wordt door middel van verschillende soorten bronnen met verschillende perspectieven. Deze rijke teksten dienen als startpunt voor een grote eindopdracht op het gebied van schrijf- of spreekvaardigheid. Bijvoorbeeld: het dossier Energie bevat keuze uit de eindopdrachten betoog, debat, infographic en presentatie; het dossier Culturele identiteit bevat keuze uit creatief schrijven, leeskring, column en beschouwing.


FLEX: altijd klaar voor het examen

Met de 7e editie FLEX krijgen leerlingen jaarlijks een nieuw boek en online licentie. Om ervoor te zorgen dat de methode actueel blijft, zullen we regelmatig updates doen – zeker wanneer er een nieuw examenprogramma komt. Zo beschik je altijd over het nieuwste materiaal. Oefenen kan met Examensprint, de adaptieve examentrainer. Met nulmeting en een persoonlijk studieadvies.

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (26)
Nieuw Nederlands is verkrijgbaar als blended lesmethode FLEX

Met FLEX krijg je de krachtige combinatie van actuele lesstof in boeken die leerlingen mogen houden én gepersonaliseerde digitale leerondersteuning voor jouw vak inclusief toetslicenties.

 • Bekijk de mogelijkheden

Lezen voor de lijst

Nederlands en lezen

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (27)

Literatuur

Nieuw Nederlands Literatuur

Eindelijk! Nieuw Nederlands Literatuur. De tekst én de leerling staan centraal en sluit volledig aan bij Lezen voor de lijst©.

Meer informatie

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (28)

Lezen voor de lijst

Lijsters 2022

Ook dit jaar hebben we een mooie selectie gemaakt met boeken van topauteurs Arnon Grunberg, Erik Hazelhoff Roelfzema, Gerda Blees, Ish Ait Hamou, Anne Eekhout en anderen. Geselecteerd door experts én passend bij de leesniveaus.

Bestellen

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (29)

Laat je inspireren

Nieuw Nederlands inspireert

De wereld van lesgeven staat nooit stil. Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws met blogs, vlogs, podcasts, masterclasses en nog veel meer.

Laat je inspireren

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (30)

Bij de les

Als je start met Nieuw Nederlands

Bestelinformatie en prijzen

Met het online Docentenpakket bij Nieuw Nederlands heb je toegang tot al het online lesmateriaal van de leerlingen. Je bestelt het Docentenpakket per vaksectie per schoollocatie.

Toetsen en oefenen

Bekijk meer info over de voordelen van Digitaal toetsen. En lees over de beste examen-voorbereiding: oefenen met oude examens.

 • De voordelen van Digitaal toetsen

Maak je les actueel

Daag je je leerlingen uit met dilemma's en stellingen uit de actualiteit. Je vindt ze voor jouw methode gratis op NU Actueel.

 • Bekijk NU Actueel

Trainingen en opleidingen

We bieden je véél meer dan een methode. Je kunt bij ons terecht voor vakinhoudelijke kennis, de recentste ontwikkelingen en een flinke dosis inspiratie.

Zorgeloos overstappen werkt zo

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (31)

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (32)

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (33)

(Video) Q&Auteur - Organisatie Nieuw Nederlands Junior Taal

Training, opleiding en inspiratie

Noordhoff Academy

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (34)

Klassikale training

Digitaal van start met Noordhoff

Haal alles uit jouw methode, ook digitaal! In het digitale leerplatform kun je resultaten bijhouden, differentiëren, en toetsen maken en afnemen. Wil jij weten hoe? Volg dan de korte starttraining (2,5 uur) bij jou op school.

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (35)

Open opleiding

Opleiding tot Toetsexpert

Word dé Toetsexpert van jouw school! Leer tijdens de vierdaagse opleiding hoe je écht goede toetsen maakt, sterk toetsbeleid opstelt en de kwaliteit waarborgt. Met mogelijkheid tot NVE-certificering. Startdatum: 21 november.

Onderwijs verandert. Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief speciaal voor Nieuw Nederlands

Aanmelden

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (36)
Onze accountmanagers staan voor je klaar!

Wil je een presentatie aanvragen over één van onze methoden? Heb je inhoudelijke vragen over onze producten?Onze accountmanagers komen graag met je in contact.

En onze Klantenservice ook

Met vragen over docentenaccount, licenties of levering van producten kun jeterecht bij onzeklantenservice(088) 522 6888. Wij zijn van maandag t/m vrijdagbereikbaar tussen 8.00 en 17.00 uur.

Klantenservice

Kunnen we je helpen?

Noordhoff Nieuw Nederlands - Nederlands voor het voortgezet onderwijs (37)

Klantenservice

✆ (088) 522 6888

Bereikbaar maandag t/mvrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

 • Bekijk de veelgestelde vragen

 • Is er een storing in onze platformen?

Klantenservice

FAQs

Is een Noordhoff account gratis? ›

Stap 1: Maak een Noordhoff account aan.

Klik hier om een account aan te maken of ga naar www.studiemeister.nl en klik op 'Activeer je gratis account'. Na het aanmaken van een account, ontvang je een e-mail met daarin een activatielink. Via deze link kun je jouw account activeren.

Wat is een flex boek? ›

Leerlingen krijgen elk schooljaar een nieuw boek. Lezen, opdrachten maken, aantekeningen plaatsen; alles in één boek dat ze zelf mogen houden. Zo wordt hun boek een hulpmiddel om actief mee te leren. Daarbij hoeven de boeken niet meer worden ingenomen aan het eind van het schooljaar.

Waar zit Noordhoff Uitgeverij? ›

Noordhoff is gevestigd in Groningen en Utrecht.

Hoe ga je om met kinderen op school Noordhoff? ›

Hoe ga je om met kinderen op school en met hun ouders? is een betrouwbaar kompas voor de leerkracht. Het geeft de juiste richting aan voor een succesvolle en positieve relatie met kinderen en ouders. Het boek biedt een solide pedagogische basis gericht op het welbevinden van elk kind.

Waarom werkt Noordhoff niet? ›

Soms komt het voor dat ons online lesmateriaal tijdelijk niet (goed) werkt door onderhoud of een storing in onze platformen. We lossen dat dan zo snel mogelijk op! Op deze pagina kun je checken wat de status is van onze platformen voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

Wat is Flex onderwijs? ›

Leerlingen werken zelfstandig met meerdere klassen vak- en/of jaaroverschrijdend samen in een vernieuwende omgeving die lifeskills zoals zelfstandigheid, samenwerking, planning en motivatie stimuleert. Voor hun taalvakken worden per module een aantal lesuren afgestaan.

Hoe activeer ik mijn licentie Noordhoff? ›

Activeer je licentie via de Noordhoff-methodewebsite met gebruik van een activeringscode. De besteller of de ICT-coördinator van het online Docentenpakket kan de activeringscode ophalen uit het downloadportaal.

Wat is Studiemeister? ›

Met studiemeister studeer je op jouw manier. Zo kies je zelf of je het liefst volledig digitaal of ook van papier studeert en hebben we naast de theorie extra studiemateriaal ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan compacte studieslides, korte kennisclips, samenvattingen en adaptieve oefentoetsen met gerichte feedback.

Is van in een uitgeverij? ›

Uitgeverij VAN IN is een educatieve uitgeverij in Vlaanderen en Wallonië die leermiddelen maakt voor alle leeftijdsgroepen, zowel in boekvorm als digitaal, zowel voor op school als voor thuis.

Hoe krijg je middelbare scholieren stil? ›

Dit artikel is eerder verschenen op Onderwijs van Morgen.
 1. Markeer het begin van de les. Schep duidelijkheid voor leerlingen door het begin van de les duidelijk te markeren. ...
 2. Zorg voor een duidelijk stramien. ...
 3. Maan leerlingen non-verbaal tot stilte. ...
 4. Sla een brug naar de vorige situatie. ...
 5. Praat zachter om de aandacht te krijgen.

Wie is er verantwoordelijk voor dat een leerling tussen 12 en 18 jaar naar school gaat? ›

Leerlingen onder 16 jaar hebben een leerplicht. Zij moeten naar school. Als uw kind niet meer naar school gaat, zonder goede reden, dan meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in.

Kan je op je 14e stoppen met school? ›

Tussen de 16 en 18 jaar en nog geen diploma? Ben je ouder dan 16 jaar, maar nog geen 18 jaar oud dan moet je in het bezit zijn van een havo, vwo of mbo niveau 2 diploma wil je kunnen stoppen met school. Heb je één van deze diploma's nog niet dan geldt de kwalificatieplicht en moet je een voltijdsopleiding volgen.

Wat is ZorgPad Noordhoff? ›

ZorgPad biedt één thema of een serie complete thema's per werkproces bij kerntaak 1 en 2. Door deze opbouw kunnen scholen snel hun curriculum vormgeven. Docenten en studenten zien in één oogopslag welk thema de voorbereiding biedt voor een bepaald examenonderdeel.

Hoe organiseer je een event Noordhoff? ›

Het boek is geschikt voor ervaren en onervaren organisatoren van events. Per stap wordt allereerst informatie gegeven, waarna de student middels opdrachten aan het werk wordt gezet om actief zijn organisatievaardigheden te ontwikkelen. De nieuwe editie is in opzet en vormgeving geheel herzien.

Kan niet inloggen Noordhoff? ›

Ga naar mijnnoordhoff.nl als je je wachtwoord bent vergeten of als je wachtwoord het niet meer doet: Klik op 'Inloggen'; Kies voor 'Wachtwoord vergeten';

Wat zijn Flex docenten? ›

Flex onderwijs

Direct contact tussen school en de interim-onderwijsprofessional (leerkracht, docent, RT, IB, directeur, adviseur, ondersteuner, organisator). Zonder kosten voor bemiddeling. Zo blijft kwaliteit én geld in het onderwijs.

Hoe presteert mijn school? ›

Op de website scholenopdekaart.nl vindt u uitgebreide informatie over basisscholen en middelbare scholen. U ziet per school onder andere cijfers en feiten over het schooladvies en de plaatsing in het vervolgonderwijs, het aantal leerlingen van de school en hoe ouders de school waarderen.

Hoeveel fte voortgezet onderwijs? ›

In 2020 zetten 81.407 medewerkers (fte's) waaronder 59.622 docenten zich in om de individuele talenten van bijna een miljoen leerlingen tot hun recht te laten komen en leerlingen voor te bereiden op hun rol in de samenleving.

Wat is een Gebruikersexemplaar bij Noordhoff? ›

Heb je een docentaccount bij Noordhoff dan kan je in de webshop een gebruikersexemplaar aanschaffen tegen twintig procent van de kostprijs door het vakje 'Gebruikersexemplaar' aan te vinken. Per titel mag je vijf exemplaren bestellen. Antwoorden- en uitwerkingenboeken zijn niet als gebruikersexemplaar beschikbaar.

Wat is een online licentie? ›

Wat is de online licentie? Aanschaf van de licentie geeft studenten toegang tot de online leeromgeving en het daarop geplaatste online boek. Zo hebben ze alle inhoud tot hun beschikking. Ook als ze een oude druk of een tweedehands boek gebruiken kunnen ze toegang tot de actuele online content kopen.

Wat is een digitale licentie? ›

Een digitale licentie is identiek aan een fysieke licentie alleen de manier van aanmaken of installeren van het programma verschilt. Als u traditioneel een product in de winkel koopt dan ontvangt u vaak een kaart met daarop de licentiecode en installatiebestanden op DVD of USB.

Wie is de grootste uitgeverij van Nederland? ›

NRC naar TMG

Als TMG NRC Media overneemt – ook niet uitgesloten gezien de voorkeur van de huidige eigenaar Egeria, zijn er nog zeven uitgevers over in Nederland. De Persgroep is nog steeds de grootste, maar TMG kruipt naar de top met 44 procent van de markt.

Wat is de grootste uitgeverij van Nederland? ›

VBK (Veen Bosch & Keuning): de grootste uitgever van algemene boeken.

Hoeveel verdien je als je bij een uitgeverij werkt? ›

Wat verdient een Uitgever? Het salaris wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. Uiteraard is dit afhankelijk van de gevolgde opleiding, werkervaring en de betreffende werkgever. Het ligt ongeveer tussen de €2600 en €3700 per maand.

Wat is een licentie voor school? ›

cd's of dvd's die een leerling in dat leerjaar nodig heeft; licentiekosten van digitaal leermateriaal; lesmateriaal van extra (keuze)vakken; lesmateriaal voor leerlingen met een leesbeperking, zoals visueel gehandicapten en leerlingen met dyslexie.

Hoe promoot ik mijn event? ›

10 ideeën voor het promoten van jouw volgende evenement
 • Early-Bird registratie. ...
 • Banners. ...
 • Een creatieve landingspagina. ...
 • Plaats een registratie button in promotievideo's. ...
 • Gebruik verschillende content kanalen. ...
 • Gebruik Marketing Automation. ...
 • Neem deelnemers mee op social media. ...
 • Retargeting op social media.

Hoe trek je mensen naar je evenement? ›

Hoe krijg je mensen naar je evenement? 7 cruciale tips
 1. Maak jouw event onmisbaar. ...
 2. Maak de drempel om aan te melden zo laag mogelijk. ...
 3. Maak het persoonlijk. ...
 4. Personaliseer je uitnodiging. ...
 5. Creëer schaarste. ...
 6. Besteed aandacht aan een follow-up. ...
 7. Ga voor de festivalstijl!

Hoe werkt zorgpad? ›

Het zorgpad leidt de zorgprofessionals door alle relevante vragen die betrekking hebben op de laatste levensfase en het overlijden. Het geeft een overzicht van de betrokken zorgverleners, de klachten van de cliënt op verschillende tijdstippen van de dag en de interventies.

Wat is het zorgpad stervensfase? ›

Het Zorgpad Stervensfase, onderdeel van de Landelijke richtlijn Zorg in de stervensfase, is een hulpmiddel dat zorgverleners werkzaam in de thuiszorg, helpt om de kwaliteit van zorg in de stervensfase te optimaliseren. Het is een zorgdossier, checklist en evaluatie-instrument in een.

Wat is het zorgpad? ›

Een zorgpad is een verzameling van methodes en hulpmiddelen voor een bepaalde groep patiënten. Een zorgpad geeft helderheid over de stappen in het zorgproces; het geeft aan welk traject een patiënt doorloopt en welke zorgverlener op welk moment welke acties onderneemt.

Videos

1. Nieuw Nederlands Junior - Voorleestips
(Noordhoff Basisonderwijs)
2. Persoonsvorm verleden tijd - NederlandsAcademie
(NederlandsAcademie)
3. Q&Auteur - Visie Nieuw Nederlands Junior Taal
(Noordhoff Basisonderwijs)
4. Q&Auteur - Didactiek Nieuw Nederlands Junior Taal
(Noordhoff Basisonderwijs)
5. Dag van de Literatuur - Nieuw Nederlands Literatuur
(Noordhoff VO)
6. Persoonlijke leerroutes in de digitale leeromgeving van Noordhoff
(Noordhoff VO)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated: 02/17/2023

Views: 6480

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.